Sidor

söndag 24 januari 2010

Fredrik ställde frågor om sjukförsäkringen men fick inga svar av Mona

Det var en intressant debatt ikväll. Vi missade den direktsända debatten eftersom vi skjutsar döttrarna på söndagkvällar men såg den nyss, inspelad. Innan jag såg inslaget så hade jag hört den statliga nyhetskanalen SR rapportera från den och hade man enbart hört det så hade fått en helt annan uppfattning om hur det gick. Där hade man ett mycket långt citat från Mona Sahlin där hon lovade allt till alla och så hade man kort klipp från Fredrik där han var i försvarsposition.

Det var en mycket stor skillnad att faktiskt se Fredrik ställa frågorna till Mona om det röd-gröna exprementets preliminära och ofinansierade sjuköverenskommelse.

Som Fredrik mycket riktigt påpekade så har det socialistiska alternativet tagit fram en gräns på 58 år för att någon ska kunna bli förtidspensionär. Vad skulle det betyda för en svårt sjuk 30 åring som kanske har skadat sig i en trafikolycka? Vad skulle det betyda för den som föds svårt sjuk och inte kan ta sig in på den reguljära arbetsmarknaden? Mona gav inga som helst svar på dessa frågor.

Det är många som har trott, och det kanske inte är så konstigt med tanke hur debatten har varit under hösten, att det socialistiska alternativet har mer pengar än alliansen och därför verkligen kan trolla med ett trollspö och göra fler friska och ge högre ersättningar till alla. I själva verket så är det så att alliansen försöker rätta till många års systemfel där exempelvis den som varit sjukskriven har räknats som arbetande i den officiella statistiken så trots att vi är världens friskaste befolkning så var vi mest sjukskriven. Det tjänade det politiska systemet på, och den som fick betala priset var den som blev förtidspensionär med 62.5 % i ersättning som förtidspensionär.Man dolde helt enkelt arbetslöshet som Jan Edling tidigare LO utredare har visat i sina utredningar.

Numera så är det tydligt att myndigheterna måste göra allt som står i deras makt för att få tillbaka människor i arbete och inte i passiv sjukskrivning.

Alliansregeringen har allt att vinna på att alternativen synliggörs. Passiv sjukskrivning med låg ersättning (62.5% som förtidspensionär när s hade makten) eller en möjlighet att komma tillbaka via arbetsförmedlingen med en finansierad rehabmöjlighet och då få 100 % lön.

Sedan måste man ju beundra SVT för att verkligen göra allt man kan för att hjälpa Mona. Efter debatten mellan Fredrik och Mona kör man ett inslag om vargjakten där det framställs som att det är Jägarförbundet som fattat beslutet om vargjakt och inte Sveriges Riksdag och som en extra bonus tar man in Margot Wallström som sitter och ler ikapp med programledaren och säger ödmjukt att hon ska bidra till att vara med i valrörelsen för socialisterna.

Hur tänker SVT när man lägger en sådan programplanering i årets första riktiga partiledardebatt?

Inga kommentarer: