Sidor

torsdag 14 januari 2010

I Gävle är det krångligt att flytta cykelställ! Jag erbjuder mig att flytta cykelstället med traktor efter valet!

I Gävle är det krångligt att flytta ett cykelställ!

Gävle har under många år haft stora problem i sina relationer med företagarna i kommunen. Det framgår i såväl näringslivsorganisationers mätningar av företagsklimatet men allra mest tydliggörs det i den SCB undersökning som kommunens näringslivsenhet lät genomföra under förra året.

Det brukar då från politiskt hålla framhållas av att man vill ha konkreta exempel så att man ska kunna sätta in i och förstå problemet.

SOS kiosken i Gävle växer och expanderar. Jag kom i kontakt med dem för 5 år sedan när företaget fick reda på att man ville ha fördubblat arrende från kommunen för att det gick så bra för dem ekonomiskt, enligt ansvarig tjänsteman. Den situationen löstes, inte minst genom ett kraftfullt agerande från dåvarande Tekniska nämndens ordförande.

Nu vill företaget ifråga flytta ett cykelställ, till en tidigare placering, för att skapa fler parkeringsplatser så att omsättningen kan fortsätta öka och man då kan anställa fler medarbetare och minska arbetslösheten i Gävle. Företagets förslag innebär också att antalet platser i cykelstället ökar, till gagn för dem som cyklar till busshållplatsen och pendlar med bussen.

Tekniska kontorets tjänstemän har skrivit ett långt och utförligt svar till SOS kiosken där det framgår med all önskvärd tydlighet att man inte avser att hjälpa företaget att flytta det aktuella cykelstället. Mest ironiskt blir det när man framhåller att det beror på nationell lagstiftning att man inte kan flytta cykelställ i Gävle.

Enligt min uppfattning så är frågan enkel. Det handlar inte om att bygga ett kärnkraftverk, att göra ett våldsamt ingrepp i ett känsligt naturområde som Gävle Energi genomförde nyligen, utan att flytta ett cykelställ. Frågan är inte mer komplicerad än att det kan bli ett av den nya alliansmajoritetens beslut i Tekniska nämnden efter valet, att flytta cykelstället och skapa fler platser i cykelstället samt mer parkeringsplatser.

Jag erbjuder mig härmed själv att köra traktorn (med assistans från någon som är duktig handledare) som ska flytta cykelstället och det ska bli riktigt roligt att få hjälpa företaget ifråga.

Skulle det vara aktuellt med att förändra den nationella lagstiftningen för att flytta cykelställ i Gävle så får alliansregeringen skapa lagen ”Lex Cykelställ Gävle” men jag är övertygad om att frågan ska handläggas av Tekniska nämndens alliansordförande med nämnd och inte av statsminister Fredrik Reinfeldt.

Inga kommentarer: