Sidor

lördag 30 januari 2010

LOV- lagen om valfrihet - hur långt har man kommit i Gävleborg?

På måndag kommer jag att vara med i en pressträff där Björn Mårtensson tidigare kommunalråd i Ovanåker, numera konsult, skrivit en rapport om hur kommunerna i länet har infört LOV, lagen om valfrihet, som handlar om att pensionärer får välja den hemtjänst som passar dem.

Så här ser pressinbjudan ut som skickats ut:

Hur långt har kommunerna i Gävleborg kommit med införandet av LOV, Lagen om valfrihet? Rapport från Björn Mårtensson AB lämnas över till statssekreteraren vid socialdepartementet Ragnwi Marcelind måndag den 1 februari.

Björn Mårtensson har gjort en inventering avseende LOV (lagen om valfrihet) och nuvarande status när det gäller dess införande i några utvalda kommuner i Gävleborg.

Inventeringen omfattar också alternativa driftsformer i övrigt inom välfärdsområdena.

De utvalda kommunerna i Gävleborg är: Gävle, Ockelbo, Söderhamn, Hudiksvall och Nordanstig. Det är KS ordförande i respektive kommun som intervjuats.

Intervju har skett med regionstyrelsens ordförande i Gävleborg. Dessutom har regionchefer/ombudsmän i de fackliga organisationerna Kommunal samt SKTF intervjuats om deras synpunkter på LOV. Företrädare för pensionärerna tillika kunderna till LOV har kommit till tals genom intervjuer med regionala företrädare för SPF.

Björn Mårtensson presenterar rapporten för media och statssekreterare Ragnwi Marcelind vid en pressträff på måndag den 1 februari.

Vilka möjligheter och hinder har kommunerna sett vid införandet av LOV och hade regeringen kunnat göra införandet av LOV obligatoriskt istället för frivilligt? Vad tycker kommunernas företrädare?

Inga kommentarer: