Sidor

onsdag 26 maj 2010

De röda ljuger om att det försvunnit jobb i välfärdssektorn enligt Aftonbladet.

Aftonbladet har granskat de tre röda partiernas påstående om att det har försvunnit jobb i den gemensamma välfärdssektorn, något som även Raimo Pärssinen fick säga i utfrågningen i den statliga kanalen Radio Gävleborg tidigare i veckan, utan att bli emotsagd av programledarna.

Aftonbladet skriver; (och för hela artikeln klicka på rubriken)

”25 000 välfärdsarbetare har försvunnit från den gemensamma välfärden”, har bland annat Mona Sahlin, Peter Eriksson, Maria Wetterstrand och Lars Ohly skrivit i en debattartikel i Svenska Dagbladet.


Men riktigt så enkelt är det inte – den rödgröna statistiken redovisar bara ena sidan av myntet, visar Aftonbladets Lögndetektor. Oppositionen hänvisar till Statistiska centralbyråns, SCB, Arbetskraftsundersökningar för fjärde kvartalet 2008 och jämför med motsvarande undersökning 2009. Den statistiken visar visserligen att antalet anställda i kommunsektorn minskade med cirka 30 000 personer (20 till 64 år) mellan 2008 och 2009. Av de jobben var cirka 16 000 fasta tjänster.
Men enligt SCB:s statistiker är det svårt att dra slutsatsen att de tjänsterna faktiskt har försvunnit från välfärdssystemet, eftersom statistiken ”inte tar hänsyn till ändringar i välfärdsbranschen”. Den statistik de rödgröna använder sig av visar alltså inte om de "försvunna jobben" har övergått från kommunal till privat regi.
Men statistik som både SCB och Sveriges kommuner och landsting, SKL, har plockat fram åt Aftonbladets Lögndetektor visar att så är fallet.

Mellan 2008 och 2009 ökade kommunernas och landstingens uppköp av privata välfärdstjänster inom skola, vård och omsorg från 88,5 miljarder kronor till 97,5 miljarder kronor, enligt Sveriges kommuner och landsting.

SKL uppskattar att det motsvarar cirka 13 000 välfärdstjänster, som alltså fortfarande finns kvar inom skola, vård och omsorg, men numer med privata arbetsgivare. Samtidigt visar statistik från SCB att antalet anställda i de privata välfärdsföretagen stadigt har ökat från 129 997 anställda 2006 till 160 862 anställda 2009.

Inga kommentarer: