Sidor

fredag 21 maj 2010

Har journalisterna i Gävle googlat på Boston Power; Boston Powers bilbatterier döms ut i test

En stilla undran är om politikerna i Gävle som nu sätter sitt hopp till ett batteriföretag som ska anställa alla på Ericsson har googlat på företaget eller om journalisterna har gjort det.

En nyligen publicerad artikel i Ny Teknik kanske vore bra att läsa för dem;

Ny Teknik skriver;

"Boston Powers hyllade elbilsbatteri Swing håller inte måttet. Det visar långtidstest vid ett ansett svenskt testcentrum. Batterierna tappade en tredjedel av kapaciteten redan efter 600 urladdningar.Ny Teknik har fått tillgång till testrapporten, som är hemlig eftersom frågan är känslig. Boston Power backas upp av stora investerare, däribland Wallenbergfamiljens förvaltningsbolag FAM. Vid testet har batterierna laddats ur under loppet av en timme, det vill säga med hastigheten 1 C. Det är en relativt låg urladdningshastighet, jämfört med verkliga förhållanden i elbilar. Vid accelerationer och i motorvägsfart krävs högre energiuttag, ofta upp till 5 C om inte batteripaketet ska bli orimligt stort och tungt."

Förmodligen har företaget en helt annan förklaring och i artikeln säger man också;
Men Swing är inte så känsligt för urladdningshastigheten, anser Christina Lampe-Önnerud, vd för Boston Power. Det har testats på många håll i världen, och även lanserats för motorcyklar i Kina. - Vi har utfört 1000 cykler vid 1,6 C, och batterierna har då fortfarande mellan 75 och 80 procent kvar av kapaciteten, säger hon till Ny Teknik. Men Swingbatteriet är känsligt för hur det laddas upp. - Därför har vi folk på Saab för att tillsammans hitta rätt parametrar för både laddning och urladdning, säger Christina Lampe-Önnerud.

Företaget Batteryupgrade, som säljer via nätet, har plockat bort Sonata ur sortimentet, efter att ett stort antal kunder har returnerat batterier som har lagt av efter kort tid enligt samma artikel.

Var det 200 miljoner företaget ville ha i bidrag av staten? Varför ska det vara så svårt för Gävle kommuns politiker att förstå att det vore bättre att arbeta tillsammans med befintliga företag och därmed skapa tillväxt och sysselsättning?

2 kommentarer:

hanna sa...

Är det så himla klokt att sitta som regionchef för Svensk Näringsliv och totalt dissa en potentiel ny medlem i arbetsgivarföreningen ????

Lars Beckman sa...

Det är viktigt oavsett om ett företag är medlem eller inte att alla fakta lyfts fram. Uppenbarligen finns det mycket nämnt om företaget i branschtidningar som inte har stått att läsa i lokalmedia.