Sidor

torsdag 16 september 2010

Bra ledare i Gefle Dagblad om LOV - lagen om valfrihet som införs i många kommuner nu - men inte i Gävle!

Gefle Dagblad skriver;

I en artikel i Gefle Dagblad häromdagen om de viktigaste valfrågorna hade turen kommit till äldreomsorgen och frågan om Lov, Lagen om valfrihetssystem, togs upp. Kerstin Mellberg, 76 år, berättade att hon för ett par år sedan bytte den kommunala hemtjänsten mot hushållsnära tjänster av företaget Gästriklands privata hemtjänst. Ägaren Camilla Persson berättar att en hel del äldre anlitar hennes företag som ett komplement till den vanliga hemtjänsten.

Med Lov skulle även privata aktörer kunna erbjuda sina tjänster inom hemtjänstens regi. Lov handlar inte om pengar utan om att människor själva ska få välja och få inflytande över sin egen vardag.

Kommentarerna från de lokala politikerna till GD-artikeln var talande. De borgerliga politikerna är helt överens om att Lov ska införas. Socialdemokraterna vill utreda det vidare för att ta beslut under nästa mandatperiod. Vänsterpartiets svar är väntat: nej! Enligt kommunalrådet Marita Engström, V, vore det ”att lägga för stort ansvar på den enskilde”.

Får alliansen majoritet i Gävle kommer Lov att införas. Med den sittande majoriteten är det tveksamt om det någonsin blir av, inte med vänsterpartister i stadshuset som vill bestämma vad som är bäst för medborgarna.

Kerstin Mellberg vet vad hon vill ha och för henne passade inte den kommunala hemtjänsten. Men det ska inte hon få bestämma för med Vänsterpartiets resonemang vet hon inte sitt eget bästa.

Klicka på rubriken för hela ledaren i Gefle Dagblad.

Inga kommentarer: