Sidor

måndag 13 september 2010

Helt orimligt att försäkringskassan drar in personlig assistans för att svårt funktionsnedsatta kan föra sin mat till munnen.

Statliga SVT Rapport har ett inslag ikväll om konsekvenserna av Försäkringskassans tolkning av regelverket runt assistansersättning. Inslag (klicka på rubriken för inslaget) visar ett inslag med Arne som har fått sin assistansersättning indragen för att han kan föra maten till munnen, och därmed klarar han inte försäkringskassans regelverk runt 20 timmar grundläggande behov.

Det är helt oacceptabelt att det är ett så strikt regelverk och som inslaget med Arne visar så måste antingen Försäkringskassan ompröva sitt strikta regelverk med 20 timmar eller så måste vi ändra lagen efter valet. Jag har nära exempel med försäkringskassan och regelverket runt 20 timmar - och där man varit tvungen att överklaga ett beslut till förvaltningsrätten, där handläggningen har varit extremt långt. Jag har också sett exempel på hur tre olika handläggare har gjort helt felaktiga bedömningar och som har bett om ursäkt för den usla handläggningen, men det hjälper inte för den skada man orsakat.

SVT skriver;

Arne Ivarssons fall är ett av de mest uppmärksammade. Det handlar mycket om kvällsmaten. Arne har Parkinsons sjukdom och det är med största ansträngning som han kan röra sig tillräckligt för att äta sin kvällsmat.

Men han klarar det, om än med stor möda. Så långt är det bra. Men just Arne Ivarssons förmåga att föra en korv till munnen har inneburit att Försäkringskassan dragit in hans rätt till personlig assistans.

-Försäkringskassan är omöjlig att ha att göra med, säger Arne Ivarsson själv.

Försäkringskassan bedömer de grundläggande hjälpbehoven: Att gå på toa, klä på sig och äta. Om de hjälpbehoven uppgår till minst 20 veckotimmar beviljas personlig assistans, annars inte.Arne, som på grund av sin sjukdom har svårt att kontrollera sin rörelser eller ibland är helt förlamad i armar och ben, passerade 20-timmarsgränsen och fick alltså personlig assistans via Försäkringskassan.

Inga kommentarer: