Sidor

måndag 27 september 2010

Sund eftervalsdebatt om de politiska banden mellan s och TCO och LO!

Nu startar en sund eftervalsdebatt om hur facken i Sverige ska förhålla sig till de politiska partierna. Det blev ju närmast absurt när Fastighetsanställdas förbund var emot rutavdrag, transport skulle kampanja för kilometerskatter, och restaurangfacket ena veckan var emot sänkt moms på restaurangbesök, för att veckan efter vara för när s ändrade uppfattning.

På DN debatt skriver idag TCO chefen förra talskrivaren en debattartikel i ämnet; (klicka på rubriken för hela artikeln)

TCO-chefens tidigare talskrivare: LO:s och TCO:s bindning till Socialdemokratin hind­rar fackföreningsrörelsen att utveckla och renodla sin framtida roll. Den politiska symbiosen mellan fackföreningsrörelsen och Socialdemokratin omfattar inte endast LO utan även TCO. Detta trots utfästelser från tjänstemännen att de är partipolitiskt obundna. Jag är för den svenska modellen med kollektivavtal som ger fred på arbetsmarknaden. Men en fortsatt politisk bindning mellan LO/TCO och Socialdemokratin bidrar till fackens minskande relevans och hindrar försöken till nytänkande. Bindningen till Socialdemokraterna är också ett demokratiskt problem eftersom allt färre LO- och TCO-medlemmar röstar på partiet i valen, skriver Ulf Öfverberg.

Inga kommentarer: