Sidor

onsdag 9 februari 2011

Politisk journalistik och problemformuleringsrätt!

För ett antal år sedan hade Gefle Dagblad en politisk reporter med att uppdrag att skriva om lokalpolitiken i Gävle. Han slutade sedan för att arbeta för Socialdemokraterna. Man kan föreställa sig hur han prioriterade nyheter och vinklade dem för läsarna.

Det finns otaliga lokala exempel på hur vissa redaktioner vinklar nyheter och ett exempel fick vi förra veckan då en reporter tyckte att det var "politiskt" om en kommun lägger ut verksamhet på entreprenad, men det är ju lika politiskt att en kommun INTE lägger ut verksamhet på entreprenad. Det finns en "sanning" i Gävleborg att om man tycker som socialdemokraterna då är man inte politisk och har man en annan uppfattning, så är man politisk.

Frågan är nu vilken ledande journalist på lokaltidningarna som går från att vara "opolitisk" till att arbeta för socialdemokraterna på ett eller annat sätt?

Jag tycker inte att det vore fel att vi får en utveckling som i USA där vi har redaktioner som öppet talar om vilket regeringsalternativ eller politisk uppfattning man har, för då kan vi som konsumenter av media själv värdera och välja den information som man tar del av. Då skulle vi kunna ha en radiostation som är öppet socialistiska och en annan som är öppet alliansvänliga exempelvis.

När jag har under åren mött företag i länet så finns det tre frågor som man i princip alltid lyfter upp;

1. Skatterna är för höga, framförallt arbetsgivaravgifterna. Att skatterna är för höga betyder att konkurrenskraften mot andra företag i andra länder blir för stark, vilket riskerar leda till att det blir mindre jobb i länet.
2. Företagsklimatet i kommunerna i länet måste förbättras. Företagen ogillar starkt att få en konkurrens från kommunala företag eller enheter som säljer varor och tjänster och man vill ha en snabbare service från kommunernas tjänstemän. Ett exempel är att Gävle kommun inte har klarat av att flytta ett cykelställ på ett antal år - och om man inte ens klarar av att flytta ett cykelställ - hur ska man då kunna leda en kommun till framgång?
3. Många företagare vill förändra arbetsrätten, inte ta bort den. Man vill kunna spela med det bästa laget i sitt företag, precis som vi som medborgare kräver att Brynäs ska göra.

Vore jag anställd kommunal näringslivschef så skulle det politiskt korrekta svaret vara ungefär såhär vad företagen vill:

1. Vi ska arbeta med att få hit nya företag till regionen. (ungefär som att vi inte ska vårda och utveckla de befintliga företagen. Alla företag vet att det är lättare att behålla och utveckla en befintlig kundrelation istället för att jaga nya kunder eller tappa gamla)
2. Vi ska arbeta med kompetensutveckling i regionen och fler måste läsa vidare till högre studier, gärna kryddat med att 50 % av en årskull ska läsa på Högskolan i Gävle.
3. Vi ska utbilda företagare så att de får högre kompetens...

Ungefär såhär brukar det låta när kommunala näringslivsenheter gör sina prioriteringslistor. Det beror inte på att de inte vet eller förstår att företagen egentligen tycker som punkterna överst men man är rädd om sin karriär och vill inte uppfattas som politisk, men att inte dela företagens uppfattningar i viktiga frågor är faktiskt också att vara politiskt, men då politiskt korrekt i Gävleborg där s har styrt under mycket lång tid.

Inga kommentarer: