Sidor

tisdag 22 mars 2011

Lagstiftning om rätt till heltid är ett dumt förslag!

Anna Norling, ledarskribent på Arbetarbladet - som fortfarande inte kommenterat att den omstridde s-riksdagsledamoten från Hudiksvall kan bli länsordförande för det gamla och trötta arbetarpartiet - skriver om rätt till heltid på ledarsidan idag. Bakgrunden är att Sofia Arkelsten tycker att i de kommuner där Moderaterna styr - över  100 kommuner och landsting - ska man erbjuda heltidstjänster som god arbetsgivare. Det är självfallet en klok personalpolitik för de som önskar jobba heltid men den fråga jag svarade på tidigare och står för till 100 % är att det inte är önskvärt med en lagstiftning om rätt till 100 % tjänstgöring. Hur skulle det fungera för en lunchrestaurang när de allra flesta av oss vill äta lunch mellan 11-13? Hur skulle det fungera för en skidanläggning när de flesta av oss vill åka skidor på vintern och inte på sommaren? Exemplen kan göras hur många som helst så att vi i Riksdagen ska organisera arbetet på en enskild arbetsplats är helt enkelt inte möjligt. Att däremot arbetsgivare ska kunna erbjuda heltidstjänster är en helt annan sak. När stadsbussarna tog över busstrafiken i Gävle så kunde man erbjuda heltidstjänster efter det att scheman förändrades och det finns goda exempel på arbetsgivare runt om i landet där man kunnat lösa frågan. Anna Norling tar själv upp Gävle kommun som en kommun som tog ett politiskt beslut för 10 år sedan att "lagstifta" om rätt till heltid med ett politiskt beslut i kommunfullmäktige men har inte löst det ännu - så ja Anna Norling - det är ett mycket dumt förslag att lagstifta om rätt till heltid  men nej Anna Norling - jag är inte emot heltidstjänster för dem som vill arbeta heltid. Tvärtom - man ska kunna leva på sin lön. Den fråga som du bör ställa dig till dina vänner i S och LO är varför man vill ta bort jobbskatteavdraget som gör att LO medlemmarna skulle få 1500 kronor mindre per månad att leva på.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Hej Lars.
Jag tycker du gör ett mycket bra jobb. Jag har aldrig träffat en politiker som redogör så i detalj vad du gör om dagarna. Du är suverän.
I fråga om heltidstjänster håller jag fullständigt med dig. Det var ett mycket dumt förslag från Anna Norling, men hon kan förlåtas för hon är ju bara sosse. Ler
Leif

Anonym sa...

Förslaget kom ju iofs från Moderaterna ...