Sidor

tisdag 26 april 2011

Anders Borg i kammaren och strax är det Riksdagsgrupp.

Jag har  lyssnat på debatten mellan Anders Borg och några socialdemokrater som ställt interpellationer till vår Finansminister. Det är bara att konstatera att s vill ta bort den reduktion för unga under 26 år som finns idag på arbetsgivaravgifterna och hur det kan leda till fler jobb kunde man inte förklara för Finansministern.

Strax är det Riksdagsgrupp där viktiga frågor som vanligt ska diskuteras.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Lars!
Rätt mig om jag har fel men socialförsäkringslagen som utformades av utredarna som regeringen tillsatte. Som sedemera lades fram av socialförsäkringsminister Christina Husmark Persson är en helig ko för er och den var helt oigenomtänkt från första början? Svarar du ja på dessa två frågor så förstår jag att ni fortsätter med samma reform. Svar du nej på att den var genomtänkt så är detta mycket skrämmande. Eftersom ni hade fått svar via remissen som sändes ut 2007 så fick ni reda på alla farhågor som skulle kunna dyka upp. Som även besannades med råge.
Nu när ni står inför möjligheten att förändra lagen inför 2012, så väljer ni trotts allt att fortsätta på samma inslag. Är det en helig ko? Eller är det så att ni struntar helt i vad andra skriver i sina remissvar även om dessa har i efterhand bevisats varit till och med värre än befarat. Försäkringskassan befarade i sitt remissvar att många komemr att få det ekonomiskt dåligt eller rent av helt utan ersättning. Detta stämmer, eller hur? Jag arbetar på en a-kassa och handlägger dagpenningsförfrångan i intro.programmen samt dessa som skrivs in direkt till a-kassan. ALLA skrivs ut från försäkringskassan och inskriven i antingen intro.prog, eller direkt i arbetslösheten kommer i år att få max 320 kronor per dag, om de har sökt återinträde i akassan efter 101231. Det ekonomiska är en av de punkter som Husmark Persson sa att det inte skulle vara så många som drabbas av sänkning. Samt från start så sas det att ingen skulle behöva vara utan ersättning. I dag så blir allt fler helt utan ersättning samt endast får grundbeloppet. Är detta genomtänkt anser du? Om du svarar ja så är det alltså en medveten politik att de som skall ha lite skall få det ännu sämre? Om du svarar nej, varför förändrades inte detta direkt när ni såg problemen?

En annan sak är att var finns den totala ansvaret för en människas tillfrisknande samt rehabiliteringsprogrammet? Var finns den röda tråden från den första sjukdagen till den sista? Arbetsgivarnas ansvar och skylldighet? Varför lagstadgar ni inte med vitesbelopp om att alla arbetsgivare skall alltid ha skyldighet till rehabilitering för arbetsskadade? Varför lagstadgas det inte att arbetsgivare aldrig får säga upp en sjukskriven förrän denne är helt rehabiliterad. Varför lagstadgas det inte att en företagshälsovård skall alltid finnas knuten till ett företag med anställd(a). Var finns resten av den röda tråden före sjukutförsäkringen mellan kommun(arbetsmarknadsenheten), landsting(sjukvård, friskvård, rehabcentrar) och stat (försäkringskassa, arbetsförmedling)? Allt detta borde väl vara klart före sjukutförsäkringen, eller har ni missat detta? Varför finns inte utredning om lediga möjliga arbeten för varje person som skrivs ut? Lagen är väl inte skriven och antagen av regeringen för att vara teoretisk? Den borde väl även vara praktisk genomförbar? Med det menar jag om en människa bedömms att denne är sjuk men skulle kunna utföra ett arbete som arbetsförmedlare. Men nu finns inga arbetsförmedlare eller liknande arbeten skall denne i alla fall skrivas ut? Vad är då detta för rehabiliteringsansvar? I arbetsförmedlingen skrivs man väl in för att man skall kunna söka och ta arbete, så omskolningar eller dyligt borde väl vara klart innan utskrivningen?

Avslutningsvis, till E24 näringsliv, sa dåvarande socilaföräkringsminister att hon lovade att ingen av de utförsäkrade skall tvingas söka socialbidrag. Om du skulle tvingas leva ensam med dina barn och ha en inkomst från aktivitetsstöd motssvarande 6400 kronor i månaden före skatt samt ha enbart hyra på 4-5 000:- per månad, skulle du klara dig utan att tvingas söka försörjningsstöd? Det skall ju förutsättas att du inte har en massa pengar på banken som många av dessa inte har. Är detta en ogenomtänkt lag? Är det en helig ko? Är ni nöjda med resultatet som ni skriver i premomorian till det nya förslaget? Kan du stå upp för att det är bra att människor tvingas till försörjningsstödet på grund av era lagförslag?
Tack på förhand för svaren!
Tord Wallén Gävle

Lars Beckman sa...

Tord, du ska få ett längre svar av mig.