Sidor

lördag 2 april 2011

DN:s krönikör skriver om den fria radion i Sverige och den nya talkanal som startar på måndag!

På måndag startar en historisk radiokanal i Sverige. Det är den nya talkanalen i Stockholm och som även sänds via nätet som startar då. Robert Ashberg kommer att leda ett program varje dag och DN:s mediakrönikor Mattias Hermasson  skriver om bakgrunden till att vi har fri radio idag.

Det är djupt olyckligt att vi inte har tagit bort koncessionsavgifterna för den fria radion. Enligt en ny RUT undersökning så har SR erhållit 35.9 miljarder i intäkter via politiska beslut sedan 1993 och samtidigt har den fria radion betalt 2.1 miljarder i avgifter till staten. För oss som vill ha konkurrens på lika villkor är det viktigt att vi rättar till det så snart som möjligt.

4 kommentarer:

Thomas N sa...

Det här är en intressant fråga - att ta bort koncessionsavgifterna för den fria radion. Avgifterna är ju en slags "trängselavgift" som marknaden själv sätter genom auktion. Det finns ju ett begränsat antal FM-frekvenser, och för varje frekvens som bjuds ut av Myndigheten för Radio och TV finns det ett dussintal sökanden. Så om inte den som bjuder mest ska få koncessionen, hur tycker du att radiofrekvenserna ska delas ut mellan de sökande? Ska man som man gör i många andra länder ha en politiskt tillsatt nämnd som i en skönhetstävling avgör vilken aktör som ska få tillgång till frekvensen? Har du några andra idéer om hur de ska fördelas?

Lars Beckman sa...

Ja, det kommer en RUT rapport från mig inom kort där jag bett att Riksdagens utredningstjänst ska titta på system i andra länder. Återkommer på bloggen så snart den är publicerad.

Thomas N sa...

Tack, det ser jag fram emot!

Lars Beckman sa...

Thomas, nu ligger RUT undersökningen på hemsidan.