Sidor

lördag 21 maj 2011

Borde man upphandla public service tv och radio i fri konkurrens för att klara EU statsstödsregler?

DN debatt skriver idag Ulf Bernitz om EU statsstödsregler.

Statsstödet till SVT och SR i form av licensavgifter måste enligt EU:s regelverk vara inriktat på sådant som verkligen utgör public service och får inte snedvrida konkurrensen på mediemarknaden. För att stödet ska vara tillåtet, krävs ett tydligt formulerat uppdrag till public service-företagen och att nya tjänster prövas innan de får lanseras. Eftersom SVT:s uppdrag är allt annat än tydligt uppfyller företaget i dagsläget inte kraven för ett legitimt statsstöd. Att hävda att allt som SVT gör eller vill göra är public service är inte hållbart i dagens europeiska medievärld, skriver alltså Ulf Bernitz.

Jag och min kollega från Dalarna Carl-Oskar Bohlin har under det senaste halvårdet engagerat oss i frågan om framtidens mediapolitik. Det är som Ulf Bernitz skriver en helt ny mediavärld som nu skapas och det måste vi som politiker förhålla oss till. Det som tydligen har gjort företrädare för SVT och SR mest upprörd är att vi kallar statsradion och statstv för just det. Men det är också det enda rimliga uttrycket.

Bolag som ägs och kontrolleras av staten ska självklart kallas det och det är också det som Ulf Bernitz kallar det sig i sin debattartikel. Är det just för att man inte klarar en prövning av statsstödsreglerna som företrädare för de statliga mediabolagen absolut inte vill förknippas med det?

Jag tycker att det är ett bra tillfälle just nu att verkligen på djupet diskutera och debattera vilken roll som staten ska ha i framtiden. Hur skapar vi som politiker en bred mångfald och ett brett utbud av lokala nyheter och lokala debatter och en god samhällsbevakning? Vore det inte bra om vi hade minst 4-5 olika etermedia nyhetsredaktioner som kan bidra till information i Gävleborg? Idag har vi endast den statliga radion som täcker hela länet och den statliga tv SVT Gävle-Dala som täcker länet och delar av Dalarna. På marginalen finns även TV4 men med en ytterst liten redaktion i Gävle. Det är inte så konstigt med tanke på att den privata tv stationen måste arbeta in varje krona till sin egna kostnaden medan den statliga verksamheten har förutbestämda intäkter.

Jag tycker att vi hade ett bra samtal igår med företrädare för Radio Gävleborg och Radio Dalarna och vi är överens om att vi ska ha en stark lokal radio även i framtiden och att teknikskiftet måste komma igång till digitalradio. Det har pratats om det nu i minst 10 år och det är dags att gå från ord till handling. Sedan har jag respekt för att man ska försvara den befintliga strukturen och verksamheten om man är tillsatt chef över verksamheten men som politiker ska vi ta tillvara allmänintresset. Enligt min mening så är allmänintresset ett stort och rikt utbud med konkurrens på lika villkor och det är också det som Ulf Bernitz ger uttryck för i sin debattartikel. Fram till idag har inte någon tyckt att vi ska kunna upphandla en public service kanal med ett väl definierat uppdrag men det verkar vara en spännande tanke. Kan man upphandla andra viktiga samhällsfunktioner så borde man kunna upphandla även radio och tv sändningar.

Vi kanske skulle ha en öppet socialistisk radiokanal och en öppet borgerlig och en neutral? Eller vad tycker du?



1 kommentar:

Picus.V sa...

Nu måste jag få ställa en allvarlig fråga...

Vilka ärenden går du Lars Beckman? Vi VET att du har ett förflutet i de "fria och oberoende radioföretagen"...
Är det payback time eller? Nix Pix, vi ska inte lägga ut public service-kanalerna på någon jäkla entreprenad.

Jag ser gärna fler kanaler (komersiella) än Mix och Rix i etern, men det är en annan historia...