Sidor

onsdag 11 maj 2011

Ett enigt skatteutskott kommer att förbättra för de som ansöker om skuldsanering..

Idag höll jag ett kort anförande i Riksdagen om det beslut som kommer att tas av Riksdagen senare idag som innebär att Kronofogdemyndigheten kommer att få möjlighet att använda fler uppgifter i Skatteverkets beskattningsdatabas. För den som vill läsa in i detalj i ärendet finns det all info här..

..


Fru Talman / Herr Talman,


I det här ärendet är hela Skatteutskottet enigt så det kommer inte att bli någon debatt idag men jag tänkte ta tillfället i akt att ge en kort bakgrund till dagens beslut som rör skuldsaneringsfrågor och samtidigt passa på att yrka bifall till proposition 2010/11:78.

Beslutet idag innebär att Kronofogdemyndigheten ska få direktåtkomst till uppgifter i Skatteverkets beskattningsdatabas för skuldsaneringsändamål, utöver nu gällande utsöknings- och indrivningsändamål. Det innebär också att kronofogdemyndighetens verksamhet med att förebygga överskuldsättning ska föras in som nytt ändamål i de fyra databaser som regleras i lagen om behandling av uppgifter i Kronofogdemyndighetens verksamhet.

Förslaget om direktåtkomst till beskattningsdatabasen för skuldsaneringsändamål innebär en effektivisering av handläggningen av skuldsaneringsärenden och det borde innebära ekonomiska besparingar och effektivare utnyttjande av Kronofogdemyndighetens resurser och en bättre service till dem som berörs av skuldsanering.

Beslutet idag leder inte till några ökade kostnader för Kronofogdemyndigheten eller för Skatteverket men det finns aspekter som rör den personliga integriteten som har beaktats och som jag återkommer till.

Herr / Fru Talman,

För Kronofogdemyndigheten gäller lagen (2001:184) om behandling av uppgifter i Kronofogdemyndighetens verksamhet och förordningen (2001:590) om behandling av uppgifter i Kronofogdemyndighetens verksamhet. De fyra databaserna är utsöknings- och indrivningsdatabasen, betalningsföreläggande- och handräckningsdatabasen, skuldsaneringsdatabasen och konkurstillsynsdatabasen.

När ett skuldsaneringsärende kommer in till kronofogdemyndigheten måste myndigheten först ta ställning till om skuldsanering ska inledas.

För att kunna avgöra detta måste visst underlag finnas. Enligt skuldsaneringslagen ska Kronofogdemyndigheten i den utsträckning det behövs hämta in upplysningar om gäldenärens personliga och ekonomiska förhållanden från andra myndigheter.

I varje ärende kontrolleras tillförlitligheten i de uppgifter som gäldenären lämnar i sin ansökan och för det behövs tillgång till uppgifter i beskattningsdatabasen hos Skatteverket.

Den taxerade inkomsten är en viktig uppgift i ett skuldsaneringsärende eftersom den används vid beräkningen av förbehållsbeloppet som ligger till grund för den betalningsförmåga som gäldenären har.

Betalningsförmågan fördelas sedan i en betalningsplan.

Fru / Herr Talman,

Uppgiften om taxerad inkomst är även viktig för att kunna bedöma den kvalificerade insolvensen.

Kronofogdemyndigheten behöver vidare uppgifter om tillgångar, utbetalning av tjänstepension och pensionsförsäkringar, aktier m.m.


Uppgifterna är viktiga för att bedöma gäldenärens personliga och ekonomiska situation både vad gäller kvalificerad insolvens och skälighet. Det behövs även tillgång till uppgifter om preliminära underskott/överskott på skattekontot för att beslutet ska bli korrekt. Även uppgifter om personliga förhållanden som t.ex. civilstånd är viktiga.

För att kunna bestämma betalningsutrymmet vid skuldsanering har Kronofogdemyndigheten också behov av uppgifter om inkomst m.m. för sökandens maka eller make.

Inga kommentarer: