Sidor

onsdag 14 september 2011

Polisledningen vill flytta bort polishelikopter från Norrland till Skåne vilket skulle försämra för oss invånare i Gävleborg!

Polisflyget i Östersund i fara efter nytt förslag vilket påverkar Gävleborg negativt!


Polisflyget i Östersund är i fara efter ett nytt förslag från Rikspolisstyrelsen. Utredningens huvudförslag är att polishelikoptern som i dag är stationerad i Östersund ska flyttas till Malmö.

Förslaget som nu lagts fram av Rikspolisstyrelsen syftar till att öppna Malmöbaseringen på bekostnad av Östersundsbaseringen.

- Baseringen av Östersunds polisflyg ligger geografiskt helt rätt. Ansvarsområdena består av Jämtlands- och Västernorrlands län samt delar av Västerbottens-, Gävleborgs- och Dalarnas län. Placerad mitt i landet täcker den därför stora ytor i både öst-västlig som nord-sydlig riktning. Nu hotas den av nedläggning vilket vore förödande för oss i norr, säger Kjellin i en kommentar.

- Polisflyget bör finnas representerat över hela Sverige. Polismyndigheterna i södra och mellersta Norrland ska ha samma resurser att räkna med som övriga landet. Brottsspaning, övervakning och fjällräddning är alla händelser som är beroende av polisflyg. Avstånden är ofta stora med mycket väglöst land. Dessutom saknas ofta poliser i glesbygden och brådskande transporter vid akuta händelser måste då göras med helikopter, fortsätter Kjellin.

- Det är inte rimligt att en polishelikopter i Boden ska verka i Gävleborg istället för Östersund, då insatstiden blir väsentligt längre, säger Beckman i en kommentar.

- Idag finns en bra samverkan mellan polisflyget och bland annat räddningstjänst, ambulans, länsstyrelsen, tullen och kustbevakningen. Det är mycket viktigt ur ett trygghetsperspektiv för våra län att det fortsätter vara så, säger Beckman i en avslutande kommentar.

Enligt Rikspolisstyrelsens förslag ska Sjöfartsverket ta över ca 35 % av polisflygets uppdrag i södra och mellersta Norrland. Detta till ett pris som vida överstiger kostnaden för alla polisflygets uppdrag i regionen idag. Det Sjöfartsverket skulle ta över är fjällräddning och försvunna personer, men den största verksamheten som polisflyget bedriver är polisiära uppdrag.

Kontakt:


Margareta B Kjellin (M) Lars Beckman (M)

Riksdagsledamot för Gävleborgs län Riksdagsledamot för Gävleborgs län

Margareta.b.kjellin@riksdagen.se lars.beckman@riksdagen.se

Tel. 070 – 250 41 41 Tel. 070 - 361 36 96

Inga kommentarer: