Sidor

söndag 22 januari 2012

Nya Moderaterna överlägstet största parti i ny SIFO mätning och Alliansen leder opinionen!

I veckans partiledardebatt ställde statsminister Fredrik Reinfeldt en mycket enkel fråga till oppositionen. Vem är oppositionsledare? Både v och mp vägrade svara på frågan vilket betyder att det inte finns någon samlad gemensam opposition med egna gemensamma förslag. Trots det så samredovisar även SIFO de rödgröna i tron att det finns någon gemensam opposition, vilket det alltså inte finns...

I SVD Sifo får nya Moderaterna närmare 10 % fler väljare än vad närmaste parti, s, får, som ligger strax under 25% i opinionen. Det är mycket som talar för att den politiska kartan nu ritas om där många s väljare går till Nya Moderaterna som är Sveriges nya arbetarparti - och faktiskt det enda.

Annars tycker jag att Elin Lundgrens agerande är humor på hög nivå. I Gårdagens Arbetarblad så uttrycker fullt förtroende för den nu avgångne s-ledaren och i dagens GD säger hon att det är fullt naturligt att han avgår. Så uttrycker sig en person skolad i SSU och socialdemokraterna. Skulle s utse en Dalahäst i trä skulle hon självklart uttala sitt starka stöd även till Dalahästen. Det här är baksidan av personer som vill göra karriär i ett parti som socialdemokraterna. Lojaliteten till s ska vara större än att tänka fritt och uttrycka sina egna åsikter och där ligger också partiets problem. Eftersom alla har slutat att tänka själv och ägna sig åt politikutveckling utan enbart följer den stora ledaren så kommer partiet att sakta men säkert självdö vilket vi nu ser händer. Det är i miljöer som i Nordkorea med hårt kontrollerade statliga medier som det fungerar men i Sverige fick vi fria medier i början av 90-talet och fritt internet och då började också det socialistiska partiet sitt stora ras i opinionen.

 Igår gjorde SVT om sina tablåer och ändrade sändningar ungefär som om regeringen hade avgått eller en statschef gått ur tiden, när det i själva verket var en oppositionspolitiker som avgick för att partiet inte har en politik som uppskattas av väljarna. Fundera över varför SVT agerar på det sättet och fundera även över varför den tidigare s-ledaren fick sitta i Fråga Doktorn i en timme och attackera regeringen helt utan motfrågor. Sedan var det ödets ironi att statstelevisionens sändning inte fungerade utan istället var det privata TV 4 som direktsände pressträffen. Det visar hur viktigt det är med valfrihet och mångfald även på mediaområdet till skillnad från Berit Högman socialdemokratisk politiker som har sagt rent ut att hon ser alla andra mediaaktörer i Sverige som kompletterande aktörer till statliga SVT och SR och för detta betalar alltså de statliga mediabolagen tillbaka på redaktionell plats. Annars är min erfarenhet av journalister på lokaltidningarna att de har en mycket hög integritet och självständighet och att de inte alls låter sig påverkas av ägarformen.

Inga kommentarer: