Sidor

torsdag 8 mars 2012

PRM: Djupt olyckligt att Ahlgrens bilar lämnar Gävle!

 

PRESSMEDDELANDE
2012-03-08

Djupt olyckligt att Ahlgrens bilar lämnar Gävle!

- I första hand känner man med de anställda idag och deras anhöriga, säger Riksdagsledamot Lars Beckman i en kommentar till dagens besked om att Cloetta avser att lägga ned sin produktionsenhet i Gävle.

- För många Gävlebor är Ahlgrens bilar med tillhörande "bilfabrik" en viktig del av Gävles identitet och just därför är det förslag till nedläggning av den välkända godisfabriken ett förslag som inte bara påverkar de anställda vid Cloetta utan det är ett tråkigt besked som kommer att påverka betydligt fler, fortsätter Beckman.

- Det är viktigt att företaget tar sitt ansvar för sina medarbetare och hjälper var och en vidare till nytt jobb genom de kollektivavtal som finns mellan parterna och att Arbetsförmedlingen i Gävle nu aktiverar sig omedelbart där man kan tillvara de erfarenheter som finns sedan tidigare stora förändringar på arbetsmarknaden i Gävle, säger Beckman.

- På relativt kort tid har ett antal välkända företag lämnat det S-styrda Gävle och nu krävs det fördjupade analyser men framförallt handling från kommunledningens sida för att stoppa företagsflykten från Gävle, säger Beckman vidare.

- Det är inte slump att företagen lämnar Gävle även om vart och ett av de tråkiga händelserna inte har ett direkt orsakssamband men ett grundläggande strukturellt problem i Gävle är det upplevda dåliga företagsklimatet. De signalerna har företagen i Gävle skickat alltsedan 1999 när tidningens Dagens Industri hade sin omtalade bild med texten iskallt Gävle, fortsätter Beckman.

- Kommunledningen borde nu snarast ta kraftfulla åtgärder för att lindra effekterna för de anställda på Cloetta men även för att minska arbetslösheten i Gävle som är alldeles för hög. Gävle kommun borde snarast inrätta ett näringslivsråd med representanter för företagen i Gävle så att man kan sätta en handlingsplan i verket för att lindra de negativa effekterna på arbetsmarknaden, avslutar Beckman.

Inga kommentarer: