Sidor

torsdag 15 mars 2012

Vill Rädda Barnen minska invandringen till Sverige?

Rädda Barnen lyfter fram det faktum att när Sverige tar emot fler utrikesfödda så ökar barnfattigdomen på kort sikt. På lång sikt så är det bra att det kommer nya människor till Sverige som vill vara med och skapa ett ännu bättre Sverige att bo i. I Gävleborgs län är det över 8 000 utrikesfödda som går till jobbet varje vecka, även om det är cirka 4000 utrikesfödda som inte har fått ett jobb än enligt en nyhet i statliga Radio Gävleborg nyligen. I Sverige så är det cirka 600 000 utrikesfödda som går till jobbet varje vecka och i Gävleborg så är det 1300 personer som har ett jobb i ett företag som drivs av en utrikesfödd. Lika många som arbetade på Ericsson fabriken när den fanns.

Det säger sig självt att om det kommer en helt ny familj till Sverige som är utan inkomst och egen försörjning, att den familjen på kort sikt är "fattigare" än en familj som är väletablerad och har jobb med egen bostad och försörjning. Skulle Sverige med omedelbar verkan stänga gränsen - som sd vill - och slänga ut de familjer som inte har jobb i Sverige och är utrikesfödda som också sd vill - så skulle alltså barnfattigdomen minska i Sverige men det enskilda barnet skulle då hamna i större fattigdom än om man bodde i Sverige. Det kan väl ändå inte vara det som Rädda Barnen vill uppnå?

På motsvarande sätt skulle barnfattigdomen i Sverige minska om alla fick det sämre vilket DN skrev om i en krönika förra gången samma rapport publicerades.

Fattigdom botas bäst med att människor får egen inkomst och kan stå på egna ben utan bidrag och det är därför som Rädda Barnens vänsterproblemformulering är så bekymmersam, och även statliga Aktuellt var inne på samma linje igår. Man ska ge högre bidrag till de som inte jobbar för att minska fattigdomen men man missar helt att det är just ett eget jobb som är mest verkningsfullt. Sedan 2006 har över 200 000 människor i Sverige fått jobb tack vare alliansens framgångsrika politik och det är det som leder till att fler människor får en högre levnadsstandard.

Sedan en tid tillbaka så får en utrikesfödd som kommer ny till Sverige möta arbetsförmedlingen istället för kommunens socialkontor som första kontakt. Det är en viktig skillnad för att snabbt få nya medborgare i jobb och här finns det stora utmaningar för att få matchningen att fungera ännu bättre och det finns ännu fler utrikesfödda som skulle kunna starta och driva företag om vi hjälpte till på ett bättre sätt från det offentliga. Det framkom mycket tydligt vid det runda bordssamtal som jag hade för någon månad sedan i Gävle. En sådan enkel sak som att starta eget information mm ska finnas på olika språk skulle göra stor skillnad men även svårare frågor som hur man ska kunna få ett banklån när man är helt nyinflyttad till Sverige.

Inga kommentarer: