Sidor

onsdag 25 april 2012

Expressen skriver sin ledare med 08 ögon och sladdar fel i dubbdäcksfrågan.

Expressens ledare skriver idag om trafiksäkerhet och miljöfrågor och man riktar kritik mot att inte 08 politikerna får regeringens tillstånd att införa utökade dubbdäcksförbud och dubbdäcksavgifter. Expressen har mycket riktigt sin ledarredaktion i Stockholm medan regeringen har att ta hänsyn till hela Sverige och den samlade trafiksäkerheten.

Det man vet är att varje bilist som byter till dubbfria däck ökar risken att dö i en trafikolycka med över 40 %. Det man däremot inte vet är om dubbdäcksförbud har några konkreta hälsoeffekter. Det finns en forskare som kan ha funnit ett samband men det är väldigt oklart hur man har gjort den direkta kopplingen och även om det finns ett samband så handlar det om att en eventuell livslängd förkortas från säg 84,6 år till 84,3. Det man däremot vet är att de som omkommer i trafikolyckor är unga människor.

Ska vi acceptera en sämre trafiksäkerhet i hela Sverige för att lösa ett problem som kan åtgärdas på andra sätt i Stockholm? Mer sandupptagning med vattning före eller användande av de sopmaskiner som dammsuger sanden istället för att virvla runt den. Det finns till och med undersökningar som visar att det kan vara mer partiklar i luften med dubbfria däck istället eftersom de däcken virvlar upp fler partiklar.

Så med all respekt för Expressens ledare trafikkunskaper - det är bättre att regeringen tar ett samlat ansvar för trafiksäkerheten i hela Sverige än lyssnar in en 08 skribent som inte kan frågan.

Inga kommentarer: