Sidor

onsdag 18 april 2012

PRM: Det är för tidigt att ta av dubbdäcken den 15/4 i hela landet.

PRESSMEDDELANDE:

2012-04-18

Dubbdäcken borde inte tas av den 15 april i hela landet!

Den 15 april bytte många bilister till sommardäck med tanke på dagens lagstiftning där Riksdagen fastställt ett datum för vinterdäcksbyte. Det är inte rimligt att fastställa ett datum som är så nära vintern. Vi bor i ett avlångt land där det skiljer mycket mellan årstiderna i olika delar av landet, menar riksdagsledamöterna Ulf Berg och Lars Beckman, båda (m).

- Att många bilister byter däck tidigt har också att göra med att däckverkstäderna endast har två veckor på sig att byta däck, vilket också leder till långa köer för däckbyten på däckverkstäderna, säger Lars Beckman i en kommentar till dagens kaosartade situation.

- Det bästa vore att Regeringen föreslår Riksdagen att ändra tillbaka till ett senare datum för när vinterdäcken ska vara avlagda. Det skulle leda till en högre trafiksäkerhet och det skulle inte ha någon annan påverkan i Sverige än att bilisterna fick större möjlighet att välja när man tycker det är lämpligt att välja när sommardäcken ska läggas på efter lokala förhållanden vilket gynnar trafiksäkerheten, fortsätter Lars Beckman.

- Sverige har höga ambitioner för trafiksäkerhet där däcken spelar en avgörande roll för trafiksäkerheten, säger Ulf Berg i en kommentar till att många bilister nu kör omkring med sommardäck istället för vinterdäck trots att väglaget påbjuder vinterdäck.

- Det är olyckligt att ha ett datum som ligger så nära vintern i ett land där det är en meter snö i norra Sverige och fortsätter att snöa, medan det söder om dalälven kan vara vår, säger Ulf Berg vidare.

Det är tillåtet att köra med dubbdäck 1 oktober till 15 april. Sedan måste de tas av.

Kontakt:

Lars Beckman, (M) riksdagsledamot för Gävleborg
Mob: Kontakt: 0703 – 613696
e-mail: lars.beckman@riksdagen.se

Ulf Berg, (M) riksdagsledamot för Dalarna
Mob: 0702 - 504340
e-mail: ulf.berg@riksdagen.se

Inga kommentarer: