Sidor

lördag 28 april 2012

s ville inte arrangera en konferens om företagsklimatet i höst och man ville inte ha tydligare insatser för att förbättra företagsklimatet i länet!


 I fredags var det Regionfullmäktige i Gävle med cirka 100 politiker från hela länet och HT skriver om Regionfullmäktige i dagens tidning.

Vi moderater stödjer den näringslivstrategi som är framtagen men vi anser att det måste vara mycket tydliga och mätbara mål, och ännu tydligare insatser så att företagsklimatet verkligen förbättras.

Priset för ett dåligt företagsklimat betalas alltid av kommunens invånare då arbetslösheten blir hög. I Uppsala har man ett gott företagsklimat och man har också Sveriges lägsta arbetslöshet. I Gävle är företagsklimatet uselt och företagen lägger också ner i Gävle eller flyttar från kommunen. Arbetslösheten i Gävle är också högst i Sverige. I Gävleborg klättrar Hudiksvall imponerande 66 platser på Svenskt Näringsliv ranking över företagsklimatet och Ockelbo ligger bäst till i länet. Det är bakgrunden till att vi Moderater ansåg att vi skulle arrangera en konferens i höst där man lyfter fram just arbetssättet i Ockelbo och Hudiksvall för att andra kommuner i länet kan dra lärdom av vad man gjort där.

Det fanns en klar borgerlig majoritet på regionfullmäktige men tyvärr valde c fp och kd att stödja s när vi voterade om våra tilläggsattsatser.

Vår skrivning /förslag var följande till Regionfullmäktige;

Region Gävleborg representerar länets kommuner och landsting och i ett näringslivsprogram bör man arbeta med frågor man själv kan påverka och att det är mätbara mål.


Vi yrkar att målen för näringslivsprogrammet kompletteras med följande punkter:



  1. Att Region Gävleborg använder Svenskt Näringsliv företagsklimatundersökning som en parameter i näringslivsarbetet och att länets kommuner varje år ska förbättra sina positioner på rankningen.
  2. Att varje kommun uppmans ta fram en konkurrenspolicy och där identifiera vilka verksamheter som idkar en osund konkurrens mot de privata företag som verkar i kommunen och avveckla desamma.
  3. Att varje kommun uppmans ta fram en plan för att öppna upp fler offentliga verksamheter för entreprenader vilket leder till att vi får fler företag i länet.
  4. Att varje kommun uppmanas ta fram en plan för hur man kan förbättra de upplevda attityderna till företagsamhet från politiker och tjänstemän i kommunerna.
  5. Att det arrangeras en konferens under hösten 2012 för tjänstemän och politiker där Ockelbo och Hudiksvall delger de andra kommunerna i länet sitt arbetssätt




Inga kommentarer: