Sidor

fredag 15 mars 2013

Yrkesintroduktionsavtal!

Regeringen bjöd hösten 2011 in arbetsmarknadens parter till trepartssamtal för att finna gemensamma lösningar på svåra problem på den svenska arbetsmarknaden. En viktig del i dessa samtal är att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden för unga.

Idag presenteras ett förslag på hur staten kan stimulera anställningar av unga personer inom ramen för av parterna tecknade yrkesintroduktionsavtal. Förslaget innefattar en lönesubvention och ett handledarstöd på 2500 kronor i månaden för unga under 26 år. Lönesubventionen föreslås motsvara den arbetsgivaravgift och den allmänna löneavgift för den anställda som arbetsgivaren skulle ha betalt om den anställde vid årets ingång hade fyllt 26 år. För den som har varit arbetslös i mer än tolv månader bör dock stöd utgå med ett dubbelt så högt belopp. Det pågår ett arbete inom Regeringskansliet med att precisera de närmare villkor som ska gälla för att få stödet. Det slutliga förslaget till stöd kommer att notifieras till EU-kommissionen för att prövas i förhållande till EU:s statsstödsregler.
 
Förslaget omfattar också möjliggörandet av lägre avgifter till arbetslöshetskassorna genom att avskaffa eller reducera den arbetslöshetsavgift som arbetslöshetskassorna betalar till staten. En sådan reform förutsätter att parterna gör tydliga framsteg som stärker förutsättningarna för unga att anställas inom ramen för yrkesintroduktionsavtal.
 
Förslagen i promemorian kan tidigast träda i kraft den 15 januari 2014.


Ytterligare information finns på regeringens hemsida:


Inga kommentarer: