Sidor

onsdag 22 maj 2013

Vänsterledaren har rätt. Miljöpartiet har svängt kraftigt åt vänster de senaste två åren. MP och v röstar tillsammans i 66% av voteringarna..

Vänsterledaren skriver på DN debatt idag att mp och v har en liknande politik och han konstaterar att mp har röstat tillsammans med v vid ett stort antal tillfällen.

Vänsterledaren skriver;

Vänsterpartiet delar många ståndpunkter med Miljöpartiet, inte minst i de avgörande miljö- och klimatfrågorna. Vi styr tillsammans i många kommuner och landsting. I riksdagen har vi mer gemensamt med varandra än med andra partier. Av alla voteringar sedan valet 2010 har V och MP röstat likadant i 66 procent av fallen.

..

Jag vill alltså ge vänsterledaren rätt. MP har svängt mycket kraftigt åt vänster under den här mandatperioden men frågan är om mp väljarna har hängt med på den kraftiga vänstersvängen? Det är också syftet med v ledarens artikel. Att tala om för eventuella mp väljare att man istället ska välja v. I sak kan det ligga något i det resonemanget. Varför rösta på mp när man lika gärna kan välja v om man vill ha en politik som ligger mycket långt åt vänster. Tills nyligen så kallade sig (kallar sig?) Ulla Andersson kommunist. En mp väljare har historiskt gillat valfrihet, småföretagsamhet och småskalighet. Raka motsatsen till vad kommunism står för alltså.

Lyckas v med att få ut mp nya politiska inriktning så är det också sannolikt att de mp väljare som gillar valfrihet lämnar partiet. Det vi kommer att få se är alltså en kannabalism i det röda lägret. Finns det verkligen utrymme för tre vänsterpartiet i Sverige? Tillåt mig tvivla.

De väljare som gillar valfrihet och vill ha en marknadsdriven teknikutveckling kommer självklart att välja Nya Moderaterna istället och vår miljöpolitik.

Så Jonas Sjöstedt gav alltså miljöpartiet en riktig björnkram idag - vilket naturligtvis var meningen.




Inga kommentarer: