Sidor

torsdag 20 februari 2014

Skatteutskottet vill skynda på beslut om personalliggare i byggbranschen


 

Skatteutskottet vill skynda på beslut om personalliggare för byggbranschen

Regeringen arbetar med ett förslag om personalliggare för byggbranschen för att minska svartarbete. Ett enigt skatteutskott vill att regeringen lämnar förslaget till riksdagen så att beslut kan fattas under 2014. Så snart som möjligt vill utskottet också se en lösning på problemet med dubbelbestraffning när det gäller skattetillägg och brottspåföljd. Utskottet föreslår att riksdagen gör två tillkännagivanden till regeringen.
Personalliggare finns sedan tidigare i restaurang-, frisör- och tvätteribranscherna. Den som bedriver verksamheten måste varje dag anteckna i personalliggaren vilka som är verksamma i lokalen och när. Skatteverket kan göra oanmälda besök för att kontrollera att allt går rätt till.
Redan i januari 2013 gjorde riksdagen ett tillkännagivande om personalliggare för byggbranschen. Regeringen fick i uppdrag att återkomma med förslag som kunde börja gälla under 2013.

Regeringen har inte gjort som riksdagen begärt

Skatteutskottet konstaterar att regeringen har valt att inte göra som riksdagen begärde. Regeringen har i stället tillsatt en ny utredning som i dagarna har lagt ett förslag om ett kontrollsystem för byggbranschen. Enligt förslaget ska dokumentationen ske elektroniskt. Skatteverket behöver tid för att utveckla ett datasystem, och ett kontrollsystem är då möjligt att införa från den 1 januari 2016.
Utskottet pekar på att byggbranschen sedan länge efterlyser ett kontrollsystem. Det är viktig att branschens önskemål tillgodoses utan ytterligare dröjsmål. Utskottet utgår ifrån att regeringen nu arbetar med utredningsförslaget och återkommer till riksdagen med ett förslag som kan beslutas under 2014.
Utskottets ställningstagande görs med anledning av motioner från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Problemet med dubbelbestraffning kräver snabb lösning

Högsta domstolen har uttalat i ett avgörande från den 11 juni 2013 att den som har lämnat oriktiga skatteuppgifter och därför betalat skattetillägg inte därefter får åtalas och dömas för skattebrott. Det strider nämligen mot Europakonventionens och EU-stadgans regler om rätten att inte bli lagförd eller straffad två gånger för samma brott. Regeringens utredning om ökad rättssäkerhet har i augusti 2013 föreslagit att domstolen, och inte Skatteverket, ska besluta om skattetillägg när det är aktuellt med åtal för skattebrott. Regeringen arbetar nu med ett lagförslag.
Skatteutskottet menar att det är viktigt att en lagändring som stärker rättssäkerheten och undanröjer konflikten med Europakonventionen och EU-stadgans regler kan genomföras så snart som möjligt. Ställningstagandet görs med anledning av en motion från Socialdemokraterna.
Även justitieutskottet har behandlat problemet med dubbelbestraffning.
Pressmeddelande: Lösning på dubbelbestraffning får inte leda till mildare skattestraff

 

 
 

Inga kommentarer: