Sidor

torsdag 12 april 2018

Äntligen! Klart för gårdsförsäljning av öl och vin i Sverige!


Pressmeddelande
2018-04-12

Historiskt besked i Sveriges riksdag!  Majoritet i Sveriges riksdag för att införa gårdsförsäljning

I dag den 12 april togs ett historiskt beslut i Socialutskottet i Sveriges riksdag. Allianspartierna enades om att tillåta gårdsförsäljning av öl och vin, och lägger nu fram ett gemensamt förslag.
Förhandlingar och diskussioner har pågått under en längre tid mellan allianspartierna om att försöka hitta en gemensam möjlighet att tillåta gårdsförsäljning av öl och vin i Sverige. 

Alliansen lägger nu fram ett gemensamt förslag, vilket innebär att man föreslår att en lagstiftning skall framarbetas som möjliggör gårdsförsäljning. Av förslaget framgår att detta skall ske under förutsättning att Systembolagets detaljhandelsmonopol kan upprätthållas. Då Sverigedemokraterna yrkat bifall till Alliansens förslag finns nu för första gången en majoritet i Sveriges riksdag för att införa gårdsförsäljning.

-          I Gävleborg har det vuxit fram och växer fram många spännande företag som kommer att gynnas av den kommande gårdsförsäljningen av öl och vin säger riksdagsledamot Lars Beckman i en kommentar till beslutet. Mikrobryggerierna av öl kommer att utvecklas än mer och man kan också se framför sig att vi kommer att få vinproducenter i Gävleborg med gårdsförsäljning säger Lars Beckman vidare.  

–     Det är mycket glädjande att vi hittat en väg i samförstånd för att lösa denna fråga i Alliansen. Detta kan komma att betyda mycket för landsbygden och skapa många nya arbetstillfällen inom allt från produktion till turism. För oss Moderater har alltid småföretagarna varit viktiga, och vi kan genom detta förslag nu underlätta och ge många småföretag nya möjligheter, säger Camilla Waltersson Grönvall (M) som är Moderaternas socialpolitiska talesperson.

–     Detta är en lagseger för allianspolitiken och det är ett stort steg för landsbygden och ger nu helt nya möjligheter att utveckla gårdsförsäljningen av öl och vin. Detta kommer att kunna skapa många nya jobb på landsbygden både inom själva produktionen men också inom besöksnäringen, säger Sten Bergheden (M), Moderaternas landsbygdspolitiska talesperson.


Beslut i frågan kommer tas i riksdagen den 26 april 2018.

För mer information, vänligen kontakta:

Camilla Waltersson Grönvall, Moderaternas socialpolitiska talesperson
Telefon: 070-818 25 16

Sten Bergheden, Moderaternas landsbygdspolitiska talesperson
Telefon: 070-357 47 54

Lars Beckman, Riksdagsledamot M Gävleborg
Telefon: 070-3613696

Inga kommentarer: